De Kracht van Passie: Hoe Joran zonder diploma's zijn droombaan vond bij VGI-Willems

Tayfun van Zantvoort

Tayfun van Zantvoort

Geplaatst op

4 minuten lezen
Joran, werknemer bij VGI

Vandaag bevind ik mij bij VGI-Willems, waar ik in gesprek ben met twee bijzondere individuen die via Werken in de Kempen een baan hebben weten te bemachtigen. Joran (18), de eerste die ik spreek, deelt een inspirerend verhaal over hoe hij zijn weg naar dit bedrijf heeft gevonden. In dit artikel staat zijn verhaal centraal, een pientere jongeman die zonder enige formele diploma's in de wereld van programmeren is begonnen. Ja, je leest het goed!

Allereerst, hoe komt het dat je besloten hebt om zo jong al aan het werk te gaan en te stoppen met school?

“Ik heb eerst mijn HAVO gehaald, daarna vond ik het erg lastig om een keuze te maken betreffend wat ik wilde leren. Ik startte met de opleiding Automotive maar voelde al snel dat dit niet de manier was voor mij om te leren.” Joran vertelt me dat hij in zijn vrije tijd vaak snel leert als hij er maar passie voor heeft, maar school was niet de manier voor hem. Iets waarin ik me wel herken. Van het vastgrijpen in een project wat je echt interessant vindt, leer je vaak veel meer.
 

“Van het vastgrijpen in een project wat je echt interessant vindt, leer je vaak veel meer.”

Toen je besloot te stoppen met school, hoe heb je dat aangepakt?

“Ik ben naar Werken in de Kempen gegaan met mijn verhaal. Ik wist dat ik iets technisch wilde doen.” Zijn enige vereiste was dat ik niet de hele dag repetitief werk wilde doen. Onze recruiter Kristel constateerde dat dit hem inderdaad zou gaan vervelen en dat Joran wel wat uitdaging nodig had. Kortom: projecten waar hij zich net zo goed in vast kan bijten als dat hij in zijn vrije tijd doet.

 

Denk jij ook dat je meer kunt dan wat je momenteel doet of mag doen op je werk?

We willen een oproep doen aan iedereen met verborgen talent! Of je nu op school zit of al aan het werk bent, als je het gevoel hebt dat je meer kunt dan wat je nu laat zien of kunt laten zien op je werk, dan horen we graag van je.

Ben je bijvoorbeeld in je vrije tijd vol passie bezig met programmeren, schrijf je geweldige verhalen of maak je prachtige foto's, maar krijg je geen kans om jezelf te bewijzen vanwege het ontbreken van een diploma of andere vereisten? Laat je niet ontmoedigen!

Stuur direct een e-mail naar tayfun@werkenindekempen.nl en deel jouw droom met ons. We laten je weten of we een bijzondere kans voor jou kunnen creëren waarin je jouw talent kunt benutten.

Je hebt immers niets te verliezen, alleen maar te winnen. Toch?! Dus waar wacht je nog op?

Ik wil hulp bij het vinden van een nieuwe baan

 

Je werd door recruiter Kristel voorgesteld bij VGI-Willems, hoe verliep het daar?

“Ik was heel blij dat het gesprek een open insteek had. We zijn een rondje door de fabriek gaan maken en daar bleven we wat langer hangen bij het programmeren.” VGI zag dus ook snel dat Joran hier enthousiast van werd. Wat ons betreft is er niks mooier dan iemand die goed op zijn plek zit.

Joran vindt het dan ook goed dat er bedrijven zijn die verder kijken dan naar het CV, “Ik denk dat het goed is als bedrijven meer de tijd nemen tijdens een sollicitatiegesprek. Wanneer ze langer om tafel zitten komen ze verder dan alleen de opleiding en werkervaring. Ze kunnen op die manier de persoon beter leren kennen, zien of het een match is en ontdekken wat ik écht allemaal kan.” Wij zijn het absoluut met Joran eens. Vaak is er zo veel meer dan het CV en kan het gesprek écht aangaan het verschil maken.
 

“Ik denk dat er heel veel goede potentieel werknemers zijn zonder diploma, als er maar naar ze geluisterd wordt.”

Wat doe je nu precies bij VGI-Willems, en heb je voldoende uitdaging?

“Ik maak de juiste kant- en lasprogramma’s, de Autodesk Inventor 3D tekeningen worden gemaakt en ik maak hier een hoop aanpassingen met CAD/CAM Radan zodat het goed geproduceerd kan worden.” Zo vertelt hij dat hij ervoor moet zorgen dat de orders voor de rvs-lasplaten op tijd en zo optimaal mogelijk zijn, met zo min mogelijk materiaalverlies. Hier komen veel dingen bij kijken zoals hitte verdelingen en te lange afranden voor de laser kunnen ervoor zorgen dat de machine afslaat.

“Ik ben blij dat ik bij VGI niet onderaan heb hoeven te beginnen, hierom heb ik de uitdaging die ik nodig heb.” Het valt me op dat Joran vertelt alsof hij er al jaren werkt. Echter, begint hij net aan zijn derde maand bij VGI. “Ik ga elke dag met zoveel plezier naar mijn werk.”

Kijk verder dan een cv

Wat wij wel kunnen concluderen is dat werkgevers verder mogen kijken dan hun neus lang is, en soms het gesprek aan moeten gaan met iemand die op papier wellicht een minder goede match lijkt te zijn. Dit kan namelijk voor verrassend enthousiaste en gedreven medewerkers zorgen – zoals Joran - die blij zijn met een kans als deze.

En voor wie niet helemaal op hem of haar plek zit, weet dat er werkgevers zijn die open staan voor gedreven enthousiastelingen. Wil je daar hulp bij? 
 

Ja, ik wil hulp bij het vinden van een nieuwe baan

 


Tayfun van Zantvoort

Geschreven door

Tayfun van Zantvoort

Creative Marketing Manager