Wie zwemmen er in het geld, Mbo’ers of Hbo’ers?

Lieke Sengers

Lieke Sengers

Geplaatst op

2 minuten lezen
Roeli Borrenbergs op het Werk

Waar zou jij je geld op inzetten? Het antwoord op deze vraag lijkt misschien voordehand liggend, maar niets is minder waar. Het gaat er namelijk al lang niet meer over hoe lang je gestudeerd hebt of hoeveel je weet, maar vooral om wát je doet! Zo is het in sommige branches helemaal niet zo gek om na je Mbo-opleiding direct aan de slag te gaan. Lees snel verder welke branches jou ‘money-in-the-pocket’ opleveren:

In welke branche is je Mbo-opleiding goud waard?

Je denkt misschien dat we overdrijven. Maar in sommige branches kun jij met jouw Mbo-opleiding echte knaken verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de techniek, zorg of logistiek. Door de grote tekorten in deze branches ben jij onmisbaar. En dit zie je meteen terug in je salaris. Als procestechnicus verdien je zo’n €20,- per uur. Hbo’ers verdienen gemiddeld zo’n €16,- per uur. Niet verkeerd toch?

Maar is het dan nog wel verstandig om een Hbo-diploma te halen?

Tuurlijk wel! Ook voor Hbo'ers zijn er meer dan genoeg kansen op de arbeidsmarkt. Maar wil je zeker zijn van een baan in je studierichting én een mooi salaris na je opleiding? Dan is het goed om te kijken wat de baanzekerheid is van de opleiding.

Over het algemeen liggen de hoogste baankansen in de ICT-, economische- en technische sector. In de sectoren taal & cultuur en gedrag & maatschappij heb je de minste kans op een baan. Wil je nog een studie volgen, en wil je weten waar de meeste kansen liggen? Hieronder zetten we het even voor je op een rijtje:

Kansrijke branches voor Mbo’ers:

Kansrijke branches voor Hbo’ers:

Kansrijke branches voor universitair opgeleiden:

Leuk die baanzekerheid

Maar doen wat je leuk vindt, is toch veel belangrijker? Werken moet je nog je hele leven, dus dan kun je er het beste een feestje van maken. Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens op Studiekeuzelab.nl

Ben je al lekker aan het werk?

En denk je nu: “Verrek! Mijn branche staat hier ook tussen.” Check dan onze tips voor het voeren van salarisonderhandelingen: ONDERHANDELEN OVER JE SALARIS


Lieke Sengers

Geschreven door

Lieke Sengers

Campagne Specialist