Dynamisch, pro-actief en hands-on. Hoe schrijf je vacatureteksten die wel converteren?

Ferdi Merkx

Ferdi Merkx

Geplaatst op

2 minuten minuten lezen

We hoeven niemand te vertellen dat een goede vacaturetekst in deze arbeidskrapte zéér belangrijk is. Maar toch merken we dat veel bedrijven het belang hiervan niet doorhebben, want ruim 4 op de 5 vacatureteksten scoort een onvoldoende. Een motiverende en enthousiaste vacature kan juist nét dat verschil maken waarom iemand kiest voor jou en niet je concullega. Maar hoe schrijf je dan zo’n vacaturetekst die wel converteert? We geven graag wat eenvoudige tips!

Ken je kandidaat.

Het klinkt misschien overbodig, maar ben jij je écht bewust van wie je ideale kandidaat is? Breng deze persoon door middel van een kleine opsomming in kaart en houd dit lijstje erbij wanneer je de vacaturetekst begint te schrijven. Bij alles wat je uitschrijft bedenk je jezelf of de kandidaat het begrijpt en of dit de kandidaat motiveert. Is je ideale kandidaat een MBO-er? Maak dan je zinnen korter. Is je ideale kandidaat een man? Vermijd dan juist vrouwelijke termen. Een paar voorbeelden vind je in onderstaande afbeelding:


Mannelijk                          Vrouwelijk
Vastbesloten                      Toegewijd
Assertief                              Sociaal
Analytisch                           Empatisch
Vast contract                      Parttime mogelijkheden
pensioenopbouw              Werksfeer

Overigens is het natuurlijk niet zo dat vrouwen niet gemotiveerd raken van een goed pensioen.

Juiste verwachtingen

Eigenlijk is deze tip heel simpel. Beloof geen luchtkastelen die je niet waar kunt maken. Kan je geen vrijheid in de functie geven? Schrijf dan zeker niet in je tekst: “Veel vrijheid om je functie zelf in te richten”. Bij een eventueel sollicitatiegesprek prikt een geïnteresseerde kandidaat hier regelrecht doorheen en zal deze uiteindelijk ‘nee’ zeggen.

Vergeet de clichés

Wanneer je bezig bent met het uitschrijven van je vacature is het soms goed om jezelf vragen te stellen. Zou een sollicitant echt vallen voor deze korte termen (zoals proactief, collegialiteit en aanpakker)? Probeer deze nietszeggende termen eens te verbuigen zodat je opvalt tussen de vacatures van je concullega’s. Je kunt een term zoals ‘proactief’ verpakken in een zin als: “Door jouw oplettende karakter weet jij gemakkelijk diverse storingen te voorkomen.” En ‘collegialiteit’ kun je beter verwoorden in: “Wanneer een collega met een vraag komt waar jij het antwoord op weet, deins je hier uiteraard niet voor terug.”

Kleine aandachtspuntjes…

En dan nog wat kleine aandachtspunten die kunnen zorgen voor een groot effect.

Zorg voor een goede balans in witruimtes. Dit oogt rustiger en leest lekkerder weg dan een vacature waar alles achter elkaar staat.
Gebruik opsommingen, maar niet te veel. Ook hiervoor geldt, houd een goede balans aan. Zo adviseren wij om per onderdeel niet meer dan 5 bulletpoints te gebruiken.
Wil je je echt onderscheiden? Doorbreek dan het salaristaboe! Hiermee kun jij écht punten score en het zorgt er tevens voor dat kandidaten op de vacaturepagina blijven.
Wees aandachtig op het bepalen van je functietitel. Dit zorgt letterlijk én figuurlijk voor de eerste klik.
Lees je vacature nog zeker één of twee keer na om alle taalfouten eruit te halen.
Stop met een ellenlange eisenlijst. Denk in aanbod. Hoe langer de lijst hoe, meer mensen afhaken. Zeker wanneer je meer dan 5 bulletpoints gebruikt.


Ferdi Merkx

Geschreven door

Ferdi Merkx

Functioneel Beheerder