Hoe je de juiste functietitel bij jouw vacature bepaalt

Ferdi Merkx

Ferdi Merkx

Geplaatst op

2 minuten lezen

Het schrijven van een goede vacaturetekst blijft voor veel bedrijven een lastig onderwerp. Het ontbreekt simpelweg aan tijd en creativiteit om er echt iets spetterends van te maken. Het belang is echter groot en dit begint al met de allereerste aanraking met jouw vacature; de functietitel. De functietitel zorgt voor dé klik; zowel letterlijk als figuurlijk!

Het tijdperk van praatjesmakers voorbij

Enkele jaren geleden was het nog schering en inslag, maar gelukkig merken we bij Werken in de Kempen dat de dierlijke en nietszeggende functietitels passé zijn. Hoewel een kroegtijger aantrekkelijk klinkt werkt dit voor de resultaten helaas niet. Mensen zoeken er namelijk niet op en dat is gelijk de aller- allerbelangrijkste tip die we je mee willen geven. Bedenk altijd waar jouw kandidaten de functie op gaan zoeken. Doe je dit niet dan is de vindbaarheid van jouw vacature een stuk kleiner. Gelukkig zijn hier handige tools voor beschikbaar die jou een eindje op weg helpen. De meest functionele is Google Keyword Planner. Deze tool van Google is erg uitgebreid en kan goed helpen bij het bepalen van je functietitel maar heeft met name focus op Google Ads. Een wat eenvoudigere tool is Google Trends. Hiervoor heb je ook geen Google Account nodig en biedt de basis van een goed zoekwoorden onderzoek aan.

Afbeelding: Door in Google Trends te zoeken op bepaalde functies zie je gelijk of er een arbeidskrapte is of niet.

 

Specifiekere of juist bredere functietitels

Wanneer je bezig bent met de vacature uitschrijven dan is het belangrijk om de doelgroep voor deze vacature in kaart te brengen. Is deze groot of juist klein? Dit bepaalt hoe je de vacaturetitel moet inzetten. Is de potentiële doelgroep groot? Dan loont het om je functiebenaming specifieker te maken. Zo kan je wellicht een ‘administratief medewerker’ beter omschrijven als ‘administratief financieel medewerker’ wanneer je bewust op zoek bent naar iemand met financiële kennis. Het draait namelijk allemaal om het verwachtingspatroon dat je creëert.
Ben je juist op zoek naar iemand die bijvoorbeeld geen specifieke kennis nodig heeft omdat deze mensen er simpelweg niet zijn, dan loont het om je functietitel ogenschijnlijk minder te kaderen. Maar hou het wel relevant! 

Van 0 naar 30 reacties door één spatie

Bij uitstek is het controleren van je tekst iets wat je altijd moet doen, maar een fout maken in je functiebenaming kan al snel het verschil zijn tussen 0 en 30 reacties. Uiteraard controleren de medewerkers van Werken in de Kempen altijd de vacatures, maar dit is eerder op discriminatie dan op spelfouten. Wees dus alert. Een mooi voorbeeld wat regelmatig voorkomt is de functienaam “Magazijn medewerker”. De officiële spelling is hierin uiteraard “Magazijnmedewerker” (aan elkaar). Het verschil in zoekopdrachten is significant:

Verschil zoekresultaten tussen magazijn medewerker en magazijnmedewerker

Resumé!

Het moge duidelijk zijn; creativiteit loont helaas niet in alle gevallen. Wat wel loont is een stukje onderzoek en foutcontrole. Hopelijk hebben we met deze tips het belang van een goede functietitel weten te onderstrepen. Maar mocht je nog tips willen, vergeet dan niet dat Werken in de Kempen altijd klaar staat om jou te adviseren.


Ferdi Merkx

Geschreven door

Ferdi Merkx

Functioneel Beheerder